غار چال نخجیر
غار چالنخجیر در جوار پناهگاه حیاتوحش جاسب در ۸ کیلومتری شرق شهر دلیجان و فاصله ۳ کیلومتری جاده آسفالته دلیجان – نراق و در دامنه کوه کمارتفاعی قرار گرفتهاست. غار در داخل کوه کم ارتفاعی به نام «کوه تخت» قرار گرفتهاست. نزدیکترین روستاها به غار، سه روستای کروگان، وشتگان، هرازیجان هستند.
نام غار از منطقهای به نام چالنخجیر گرفته شدهاست. چالنخجیر منطقهای گود است و در گذشته شکارچیان، شکار خود را از نقاط دیگر به این منطقه رم میدادند تا آسانتر بتوانند آنها را شکار کنند. از نظر لغوی، چالنخجیر به معنای پایینتر از شکارگاه است، زیرا چال در فارسی و گویش راجی (زبان مردم شهرستان دلیجان) به معنای پایین و نخجیر به معنای شکارگاه معنی میشود. در گذشته مردم از این غار با نام غار «هوهو» نیز یاد میکردند.
غار چالنخجیر جزء غارهای آهکی و زنده دنیا محسوب میشود و از جمله غارهای طبقاتی است و از سه طبقه تشکیل شدهاست. حدود ۹۵٪ از دیوارههای غار پوشیده از رسوبات آهکی و مابقی سنگی است. تاکنون 1200 متر از غار برای بازدید عموم کفسازی، ایمنسازی و نورپردازی شدهاست. گفته شده که در انتهای غار دریاچهای با امکان قایقرانی در آن وجود دارد، اما بهطور کلی شناسایی نشدهاست. منحصر به فرد بودن نهشتهها، دسترسی آسان به غار، خودترمیمی به دلیل زنده بودن و تهویه مناسب هوای درون غار از ویژگیهای خاص غار است. این غار در سال ۱۳۸۴ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.این غار زیبا در زمستان سال 1366ودرپی بحران کمبود آب شرب دلیجان ودر هنگام مطالعات مکان یابی برای حفر چاه به منظور تامین آب شرب دلیجان توسط تیم مطالعاتی مورد توجه و بدنبال آن در زمان حفاری چاه مورد اشاره مورد شناسایی و در ورودهای پی درپی و با زحمت بسیار بدلیل نداشتن ورودی مناسب کشف و بعد بدنبال آن بازگشایی ورودی جهت تسهیل دسترسی به غار انجام گردید.